Wykonanie
Osobiście jestem zwolenniczką mniej czasochłonnej wersji tego dania, wiec unikam schładzania
ryżu, lub jego podsuszania w piekarniku. Traktuje to raczej jako szybki dodatek do głównego dania .
2 szklanki, lub dwa woreczki
długoziarnistego ryżu1
por6 plasterków
boczku1
jajko2 łyżeczki świeżego
imbiru, lub jedna łyżeczka
imbiru w proszku.4 łyżki stołowe
sosu sojowego1 łyżka
olejupieprzRyż gotujemy w osolonej wodzie.Na rozgrzany tłuszcz w Woku wrzucamy
boczek i
pora. Podsmażamy, energicznie mieszając, aż z
boczku zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodajemy świeżo starty
imbir i 2 łyżki
sosu sojowego, smażymy około 1 minuty. Dodajemy
ryż i resztę
sosu sojowego, mieszamy. Odsuwamy składniki na jedną część woka , wbijamy w puste miejsce
jajko i czekamy aż się zetnie, następnie łączymy z pozostałymi składnikami.Gotowe !K !p.s ta książka jest niezastąpiona jeśli chodzi o inspiracje kulinarne