Wykonanie
Brukselki to niezmiernie zdrowe warzywo, które od dziecka należało do moich ulubionych. To właśnie te małe
kapustki z
uporem wyławiałam ukradkiem z zupy, którą gotowała mama czy babcia. Miłość do
brukselek pozostała mi do dziś. Pieczone
kapustki w chrupiącej panierce na bazie
pistacji,
płatków owsianych,
miodu i
octu balsamicznego podbiły moje
serce. Wypróbujcie ten przepis- być może przekonacie nim do jedzenia tego warzywa swoje pociechy, które za nimi nie przepadają. Panierka jest wyjątkowo apetyczna i może stanowić "przynętę" dla dzieciaków ;) .Składniki:· 1 kg
brukselek· 2 łyżki
cukruMarynata:· 1 łyżka
miodu- u mnie malinowy· łyżeczka
soli· pół łyżeczki
pieprzu· 3 łyżki
octu balsamicznego· 6-7 łyżek
oleju rzepakowegoPonadto:· pół szklanki
płatków owsianych· 2 garście posiekanych
pistacji·
skórka z cytrynyBrukselki nacinamy od strony głąbu na krzyż. 2 łyżki
cukru zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy, żeby się rozpuścił. Dolewamy zimną
wodę i zalewamy nią przygotowane
brukselki. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie przepłukujemy zimną
wodą na sicie i odstawiamy do odsączenia. Następnie odcinamy zdrewniałe części
brukselek i pozbawiamy je ewentualnych brzydkich zewnętrznych liści.Marynata-
miód rozrabiamy z
octem balsamicznym, dodajemy
sól i
pieprze i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy
olej. Tak przygotowaną marynatą zalewamy
brukselki i dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki suche-
płatki owsiane, posiekane
pistacje i skórkę otartą z
cytryny. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 200-220 stopni. Smacznego!