ßßß Cookit - przepis na Brukselki pieczone w chrupiącej miodowo-balsamicznej panierce

Brukselki pieczone w chrupiącej miodowo-balsamicznej panierce

nazwa

Wykonanie

Brukselki to niezmiernie zdrowe warzywo, które od dziecka należało do moich ulubionych. To właśnie te małe kapustki z uporem wyławiałam ukradkiem z zupy, którą gotowała mama czy babcia. Miłość do brukselek pozostała mi do dziś. Pieczone kapustki w chrupiącej panierce na bazie pistacji, płatków owsianych, miodu i octu balsamicznego podbiły moje serce. Wypróbujcie ten przepis- być może przekonacie nim do jedzenia tego warzywa swoje pociechy, które za nimi nie przepadają. Panierka jest wyjątkowo apetyczna i może stanowić "przynętę" dla dzieciaków ;) .
Składniki:
· 1 kg brukselek
· 2 łyżki cukru
Marynata:
· 1 łyżka miodu- u mnie malinowy
· łyżeczka soli
· pół łyżeczki pieprzu
· 3 łyżki octu balsamicznego
· 6-7 łyżek oleju rzepakowego
Ponadto:
· pół szklanki płatków owsianych
· 2 garście posiekanych pistacji
· skórka z cytryny
Brukselki nacinamy od strony głąbu na krzyż. 2 łyżki cukru zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy, żeby się rozpuścił. Dolewamy zimną wodę i zalewamy nią przygotowane brukselki. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie przepłukujemy zimną wodą na sicie i odstawiamy do odsączenia. Następnie odcinamy zdrewniałe części brukselek i pozbawiamy je ewentualnych brzydkich zewnętrznych liści.
Marynata- miód rozrabiamy z octem balsamicznym, dodajemy sól i pieprze i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy olej. Tak przygotowaną marynatą zalewamy brukselki i dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki suche- płatki owsiane, posiekane pistacje i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 200-220 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/brukselki-pieczone-w-chrupiacej-miodowo.html