Wykonanie
Po suszonej
wołowinie przyszedł czas na
łososia! Gravlax czyli pogrzebany
łosoś jest to danie z kuchni skandynawskiej. Surowy
łosoś peklowany w
soli, świetny na kanapki i na tatar. Jest delikatny i mięciutki.Składniki:250 g
łososia świeżego (po zakupie zawsze mrożę żeby pozbyć się ewentualnych bakterii)1 łyżka
cukru1 łyżka
soli (gruboziarnistej)1 łyżka
pieprzu (u mnie kolorowy)
skórka z cytryny (otwarta)pęczek lub dwa
koprufolia spożywczaPrzygotowanie:
Łososia (rozmrożonego) nacieramy
przyprawami, na wierzchu układamy
koper i zawijamy wszystko w folię spożywczą kładziemy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki na dwa dni, co jakiś czas obracamy (ja na spód kładę ręczniki papierowe zmieniam je często,
łosoś pod wpływem
soli i
cukru będzie wypuszczał dużo
wody). Po dwóch dniach
łososia kroimy na cieniutkie plasterki i podajemy np. z
serkiem almette i świeżym
ogórkiem.