ßßß Cookit - przepis na Gravlax czyli łosoś marynowany w soli i cukrze

Gravlax czyli łosoś marynowany w soli i cukrze

nazwa

Wykonanie

Po suszonej wołowinie przyszedł czas na łososia! Gravlax czyli pogrzebany łosoś jest to danie z kuchni skandynawskiej. Surowy łosoś peklowany w soli, świetny na kanapki i na tatar. Jest delikatny i mięciutki.
Składniki:
250 g łososia świeżego (po zakupie zawsze mrożę żeby pozbyć się ewentualnych bakterii)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli (gruboziarnistej)
1 łyżka pieprzu (u mnie kolorowy)
skórka z cytryny (otwarta)
pęczek lub dwa kopru
folia spożywcza
Przygotowanie:
Łososia (rozmrożonego) nacieramy przyprawami, na wierzchu układamy koper i zawijamy wszystko w folię spożywczą kładziemy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki na dwa dni, co jakiś czas obracamy (ja na spód kładę ręczniki papierowe zmieniam je często, łosoś pod wpływem soli i cukru będzie wypuszczał dużo wody). Po dwóch dniach łososia kroimy na cieniutkie plasterki i podajemy np. z serkiem almette i świeżym ogórkiem.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/01/gravlax-czyli-osos-marynowany-w-soli-i.html