Wykonanie
Witajcie kochani. Dzisiaj polecam mój ulubiony sposób na
pieczone mięso - soczyste i miękkie. To nie musi być
wieprzowina a czas pieczenia dla
wieprzowiny wynosi około dwóch godzin - ciut minut więcej może oznaczać, że się porcje rozpadną, ciut mniej, że nie będą tak miękkie. Prawda jest taka, że właściwy czas określi sprawdzanie i próbowanie podczas pieczenia.
Składniki na około 12 porcjiokoło 1,5 kg
żeberek wieprzowych lub
mięso typu
jagnięcina,
wołowina2
cebule3-4 ząbki
czosnkuokoło 200 ml
wina czerwonego300 ml
wodyzioła suszone typu -
tymianek,
rozmaryn lu łyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
pieprzu ziołowego i
chillisól do smaku - około łyżeczki raczej płaskiej a w razie potrzeby doprawić na koniec pieczenia
Sos pomidorowy do pieczeni200 ml
przecieru pomidorowego lub 1 spora łyżka koncentratu1 kopiasta łyżeczka
miodu2 łyżki
olejuszczypta
pieprzu ziołowegoszczypta
soliPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieI etap
Mięso moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na porcje wzdłuż kosteczek. Podsmażam kawałki z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy
mięso nieco zbieleje i się zrumieni, dodaję
wino i krótko obsmażam.
Alkohol wyparuje a aromat i kolor z
wina zostanie, co będzie widać po ładnym kolorze
mięsa.II etapUkładam porcje w naczyniu do zapiekania z przykryciem. Na patelnię jeszcze gorącą wlewam około 300 ml
wody, żeby wszystkie smaki i aromaty z niej zabrać do
mięsa. Dodaję do
mięsa kawałki
cebuli,
czosnku,
zioła,
pieprz,
sól. Dolewam płyn z patelni. Przykrywam pokrywą i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, na około 50 minut.
III etapZmniejszam grzanie na 120 stopni C, by
mięso w sosie delikatnie pyrkało i wolniutko miękło. Trwa to mniej więcej około godziny. Jeśli
mięso zmięknie, ale pilnuje, żeby nie za nadto, bo chcę, żeby zachowało kształt i się nie rozleciało. Odlewam od niego mniej więcej połowę sosu i dodaję
sos pomidorowy wymieszany z podanych składników. Mieszam delikatnie z kawałkami
mięsa.
Sos pomidorowy spełni tutaj rolę glazury i sprawi, że zaostrzy się smak i poprawi dodatkowo wygląd. Wstawiam ponownie do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni, tym razem bez przykrycia. W trakcie polewam sosem , żeby wierzch porcji nie przysechł za bardzo. Pychota!!!
Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika