Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj podzielę się sprawdzonym przepisem na zawsze chrupiące treściwe
herbatniki. Z 3 szklanek
mąki wyszło mi aż 80 sztuk.
Herbatniki odpowiednio przechowywane-w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku, mogą leżakować cały miesiąc a przy tym przygotowanie bardzo łatwe bez udziału robota. Wzorek na ciasteczkach łatwo uzyskać, jak choćby kółkiem do rozdrabniania warzyw. którym przyciskam cienkie surowe
herbatniki tak, żeby nie poprzecinać na wylot.Ciasto na
herbatniki200 g
masła3 szklanki
mąki około 450 g (liczy się odpowiednia gęstość dobra do wałkowania)3/4 szklanki
cukru lub szklanka, jeśli wolicie słodsze (można tez posmarować
białkiem i posypać
cukrem)3/4 szklanki
orzechów drobno posiekanych2 całe
jaja1
żółtko4 łyżeczki
kakaowanilia-
cukier lub ekstrakt lub inny aromat na przykład mielony
cynamon,
przyprawa do pierników1 łyżeczka z małym brzuszkiem
proszku do pieczenia lub
sodkiszczypta
soliPrzygotowanieLINK do przepisu na filmie
Masło topię tak, zeby było ciepłe-w razie potrzeby nalezy odczekać, gdy gorące. Dodaję
kakao,
cukier i
jajka. Mieszam na jednolitą masę.Mieszam
orzechy z sypkimi składnikami-
mąka,
proszek do pieczenia (
kakao mozna pominąć w płynie maślanym i dodać do sypkich),
sól,
proszek do pieczenia,
wanilia.Wlewam letnią płynną masę
maślaną do pozostałych składników i mieszam łyżką. Masa wydaję się nieco rzadsza od ciasta kruchego, ale to pozór. Wstawiam do lodówki na 30 minut.Po wypoczęciu ciasto posypuję niewielką ilością
mąki i krótko przerabiam, żeby zrobiło się elastyczne. Gdyby okazało się, ze nadal jest rzadkie, dosypuję ciut
mąki i wyrabiam. Dzielę na 3 części.Wałkuję każdą część na cienkie placki 3-4 mm. Szklanką wykrawam kółka. Każde surowe
ciastko naciskam kratką do warzyw i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 minut w temperaturze 190 stopni C., grzałka góra-dół (uzyskałam 4 formy po 20
herbatników.
Herbatniki zaraz po wyjęciu, kiedy ciut przestygną są już kruche a z każdym dniem bardziej chrupiące i coraz lepsze w smaku, pod warunkiem, że chowamy je do pojemnika i przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.Życzę wspaniałych wypieków!Pozdrawiam Weronika