ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

nazwa

Wykonanie

W sezonie na pyszne śliwki aż się prosi o placek z owocami. Miałam pod ręką śliwki i nektaryny. Trzeba tylko było zarobić ciasto i zrobić trochę kruszonki. Wybór padł znowu na drożdżowe, bo pyszne, pulchne, tanie i o wiele mniej potrzebuje tłuszczu i cukru niż takie na przykład kruche.
Polecam także wyjątkowe moje ciasto sliwkowe numer 1 w smaku - lekkie i puszyste! Przepis TUTAJ
Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 40 cm
około 20 śliwek
3 nektaryny
Ciasto drożdżowe
0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
3 dag drożdży
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli
Kruszonka
około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie
Przepis na filmie LINK
Owoce myję, wydrążam z pestek - śliwki dzielę na połówki a nektaryny na ósemki. Można owoce posypać szczyptą cukru, jeśli są dość kwaśne i mało słodkie.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).
W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i rozciągam lub wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Przenoszę do wysmarowanej formy i kształtuję, ugniatając nieco wyższe brzegi .
Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia w formie na około 15 minut.
Układam owoce na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.
Piekę ciasto około 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-mniam.html