ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe pulchne z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe pulchne z wiśniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Trochę zanudzam Was ostatnio przepisami na drożdżowce, ale to wyjątkowo pyszne ciasta, zwłaszcza domowe. Z wiśniami smakują bosko a z filiżanką mleka to rozkosz dla kubków smakowych.
Próbujcie i nie zniechęcajcie się, bo to mit, że ich przygotowanie takie trudne. Trzeba tylko dać im trochę czasu. Niech rosną spokojnie po wyrabianiu i tuż przed wstawieniem do pieca a przekonacie się, że warto...
Nie przesadzajmy z dodawaniem dużej ilości jaj i cukru, bo ciasta wcale przez to nie są lepsze... Wyrabianie ręką też nie jest koniecznie, chociaż ciasto drożdzowe lubi ciepło dłoni. Przygotowane robotem ciasto też jest bardzo pyszne.
Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 39 cm
0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli
Kruszonka
około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Przepis na filmie: LINK
Wiśnie bez pestek przesypuję dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiam na 2-3 godziny, żeby przeszły słodyczą.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).
W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Zwijam na wałek i przenoszę do wysmarowanej formy. Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia, które zazwyczaj jest szybkie. Trwa około 10-15 minut. Układam wiśnie na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.
Piekę ciasto około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.
Życzę udanych wypieków! Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/ciasto-drozdzowe-pulchne-z-wisniami-i.html