Wykonanie
Hoł, jak tam się macie, Kochani ??Co dobrego jedliście dzisiaj ? U mnie dzisiaj taaak.......trochę
ryżu basmati, trochę dzikiego, sporo
natki, którą ubóstwiam,
ananas wpadł i
pieczarki...fajnie chyba ;) Bardzo nam smakowało, wyszło świeżo, sycąco...akurat pod trening....oczywiście zostawiłam sobie małe co nieco na PO, ale jakoś wyparowało..........chyba zacznę chować jedzenie po szafkach ;dNo dobraaa, piszę szybko co i jak, nie ma przepisu, jest pomysł, także jak tam dacie coś innego, mniej bądź więcej, to chyba nikt się nie obrazi. To tyle, bez odbioru ;)Przygotowanie: około 40 minutSkładniki:100 g
ryżu basmatipół szklanki
ryżu dzikiegokilka
pieczarekpół średniego
ananasasól różowa, świeżo zmielony
pieprz, czarny
sezamnatka pietruszki1 czerwona mała
cebulapestki słonecznika, dyni i
orzeszki piniiłyżka
masła klarowanegoliście
świeżego szpinaku - opcjonalnie
Ryż basmati i dziki gotuję wedle zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam.Do białego dodałam szczyptę
kurkumy.
Ananasa kroję w kostkę,
cebulę siekam,
pieczarki po obraniu kroję na plastry.Roztapiam
masło, wrzucam na nie
cebulę, smażę do chwili aż złapie kolor, dorzucam
pieczarki, nadal smażę, najlepiej robić to na mocniejszym gazie czy mocy płyty, wówczas
pieczarki nie puszczą
wody.Na indukcji, podsmażałam je na "6", po czym przekładam je do miski, łączę z
ryżami.Na tą samą patelnię wrzucam
ananasa, chwilę podsmażam, okraszam
pieprzem, wrzucam do miski. Mieszam.
Natkę siekam, dodaję do reszty składników,.doprawiam
solą.Na koniec okraszam całość pestkami, czarnym
sezamem, układam na talerzu, ja dodatkowo dałam liście
szpinaku.