ßßß Cookit - przepis na Roladki z szynką, gorgonzolą, gruszką w sosie pieczarkowym

Roladki z szynką, gorgonzolą, gruszką w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Roladki podałam z ryżem długoziarnistym oraz buraczkami na ciepło :)
Lista zakupów dla 4 osób:
4 kotlety wieprzowe (każdy o wadze ok. 150 g)
pieprz
2 łyżki masła klarowanego
4 duże plastry szynki gotowanej lub innej wędliny
4 cienkie podłużne plasterki gorgonzoli (każdy po ok. 20 g)
8 obranych orzechów włoskich
1 gruszka
400 g pieczarek
300 ml bulionu
wykałaczki
Każdy kotlet dobrze rozbić i popieprzyć z obu stron. Nie solić, bo gorgonzola jest wystarczająco słona.
Gruszkę obrać i pokroić w grubsze słupki.
Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Na każdym kotlecie ułożyć plaster szynki,kawałek gorgonzoli, gruszki i po 2 połówki orzecha. Zawinąć ciasno i spiąć na całej długości (szczególnie przy końcach) wykałaczkami.
W rondlu rozgrzać masło klarowane. Obsmażyć na rumiano roladki (na dość dużym ogniu). Zmniejszyć płomień. Podlać gorącym bulionem, wrzucić pieczarki. Przykryć i dusić razem ok. 40 min.
Przed podaniem przystroić nacią pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/10/Roladki-z-szynka-gorgonzola-gruszka-w-sosie.html