Wykonanie
Roladki podałam z
ryżem długoziarnistym oraz
buraczkami na ciepło :)Lista zakupów dla 4 osób:4 kotlety wieprzowe (każdy o wadze ok. 150 g)
pieprz2 łyżki
masła klarowanego4 duże plastry
szynki gotowanej lub innej
wędliny4 cienkie podłużne plasterki gorgonzoli (każdy po ok. 20 g)8 obranych
orzechów włoskich1
gruszka400 g
pieczarek300 ml
bulionuwykałaczkiKażdy kotlet dobrze rozbić i popieprzyć z obu stron. Nie solić, bo gorgonzola jest wystarczająco słona.
Gruszkę obrać i pokroić w grubsze słupki.
Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Na każdym kotlecie ułożyć plaster
szynki,kawałek gorgonzoli,
gruszki i po 2 połówki
orzecha. Zawinąć ciasno i spiąć na całej długości (szczególnie przy końcach) wykałaczkami.W rondlu rozgrzać
masło klarowane. Obsmażyć na rumiano roladki (na dość dużym ogniu). Zmniejszyć płomień. Podlać gorącym
bulionem, wrzucić
pieczarki. Przykryć i dusić razem ok. 40 min.Przed podaniem przystroić nacią
pietruszki.

Smacznego :)