Wykonanie
Ostatnia dzisiaj odsłona
kaszy jęczmiennej. Coś w sam raz na lekką kolację albo przekąskę do wieczornej lampki wiana.
Pieczarki ze słodko-maślanym farszem z
kaszy jęczmiennej i fenkułu.Do przygotowania dwunastu
grzybków potrzeba:12 sporych
pieczarek1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jęczmiennej (średniej)1 fenkułgarść obranych
orzechów włoskichmasłoNa patelni roztopiłam
masło i wrzuciłam na nie drobno posiekany
koper włoski, który posypałam szczyptą
soli. Smażyłam na małym ogniu, żeby
masło się nie zaczęło palić. Kiedy fenkuł się zarumienił, dodałam do niego
orzechy włoskie, lubię jak są odrobinę uprażone, a po kilku minutach
kaszę. Chciałam żeby całość miała słodki smak, dlatego do
kaszy dodałam jeszcze łyżkę
masła. Kiedy wszystkie składnik połączyły się ze sobą. Odstawiłam patelnię, żeby farsz ostygł. Obrane kapelusze
pieczarek faszerowałam
kaszą i układałam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Zapiekałam je w 180 stopniach Celsjusza do chwili kiedy
grzyby puściły sok.