ßßß Cookit - przepis na Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni

Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni

nazwa

Wykonanie

Jak nie robiłam niczego z dyni tak nie robiłam, ale jak zaczęłam, to prawie codziennie coś robię, najczęściej zupę albo dżem.
Do zupy zachciało mi się paluszków .
Robiłam je już w różnych wersjach, a że ostatnio u mnie mąka gryczana jakoś wyszła na prowadzenie, a paluszków z takiej mąki jeszcze nie robiłam, to aż się prosiło, żeby właśnie na nią padło.
I wyszły tak dobre, że za dwa dni robiłam następne. Tym razem sięgnęłam po mąkę ryżową. I znów paluszki znikły w momencie i dzisiaj robię kolejne:)
Składniki na zupę - 2 porcje:
* wywar - do pierwszej wykorzystałam pozostały po zrobieniu gulaszu z żołądków indyczych, przy drugiej rosół wołowo-kaczy
* ok. 0 . 5 kg dyni
* kawałek imbiru, odrobina cynamonu
* 2 ugotowane ziemniaki, ew. jarzyny z wywaru
* wyciśnięty ząbek czosnku
* mleczko kokosowe (w drugiej kwaśna śmietana)
Składniki na paluszki ok. 25 szt.:
* ok. 100 g ziemniaka, czyli jeden średni
* ok. 100 g mąki gryczanej/ryżowej lub jakiejkolwiek
* 30 g zimnego masła
* duże jajko (część do posmarowania)
* 3 duże łyżki drobno startego ostrego sera żółtego
* przyprawy po 1/4 lub 1/2 łyżeczki: sól, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, kminek mielony, bazylia, tymianek lub jakie się lubi
* do posypania wierzchu: kminek, czarnuszka, gruba sól, sezam, mak
Zupa:
Dynię kroję na kawałki, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku ok. 15- 20 minut.
Obieram, dodaję do wywaru i chwilę w nim gotuję, w międzyczasie dorzucając przyprawy, ugotowane ziemniaki i jarzyny. Po zdjęciu z gazu wyciskam czosnek i miksuję.
Na talerzu dodaję kleks śmietany albo mleko kokosowe, plus zieleninę.
Paluszki:
Ugotowanego ziemniaka (pozostawionego zwykle z obiadu) ugniatam tłuczkiem, dodaję mąkę, przyprawy, starty na drobnych oczkach ser, pokrojone kawałeczki zimnego masła i większą część rozkłóconego jajka. Zagniatam ciasto, po czym odrywam po kawałku i toczę walec na podsypanej mąką deseczce (albo blacie, albo stolnicy). Kroję go na ok. 10-centrymetrowe kawałki.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję pozostałą częścią jajka i posypuję kminkiem, czarnuszką, sezamem, grubą solą lub makiem.
Piekę w temp. 180* C ok. 25 minut.
"Dążenie do zbawienia ludzkości jest najczęściej maską, pod którą ukrywa się dążenie do zdobycia władzy"
Henry Louis Mencken
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/11/paluszki-serowe-gryczane-i-ryzowe-i.html