Wykonanie
Weekendowe naleśniki weszły w nawyk nie tylko mnie jak się okazało. Nasz syn domagał się ich dziś od rana. A że każda angielska supermama na sobotnio-niedzielne śniadanie robi pancakes, postanowiłam tez być super i je przygotować. Są łatwe i przepyszne. Jedne z lepszych jakie zdarzyło mi się zrobić. Podanie ich z
bekonem i polanie
syropem klonowym bez opamiętania powoduje, że nie mają sobie równych. Po śniadaniu nie został ani jeden:)To już kolejny przepis z angielskim śniadaniem:) Poprzednie:Crumpets- angielskie plackiGlasgow potato scones z jajecznicą i
łososiemSkładniki:220 g
mąki1
jajko300 ml
mleka30 g rozpuszczonego i przestudzonego
masłaszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukrubekon lub
boczku pokrojony w cieniutkie plastry
syrop klonowy (lub
miód)
olej do smażeniaWykonanie:W misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól. Dodaj
jajko,
mleko i
masło. Wymieszaj do połączenia się składników. Możesz również użyć miksera.
Boczek podsmaż na
oleju. Wykładaj na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Dzięki temu powstaną chrupiące plastry.Ja smażę naleśniki i wszelkie placki na naleśnikarce i już nie używam tłuszczu do smażenia. Ale jeśli jej nie macie do smażenia użyjcie
masła. Wylewaj niewielkie partie ciasta i smaż do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Wtedy je odwrócić i smaż jeszcze kilka minut.Podawaj polane
syropem z kawałkami
bekonu.Smacznego!