ßßß
Dziś mam dla Was podstawowy przepis na muffinki, który stosuję odkąd wypatrzyłam go na stronie internetowej Nigelli Lawson. Muffiny z tej receptury zawsze wychodzą pyszne. Jeśli chodzi o dodatki mamy pełną dowolność. Ja preferuję budyń, czekoladę, kawę lub banany.Składniki na 12 muffinek:2 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli2 łyżki cukru1 jajko1 szklanka mleka¼ - ½ szklanki stopionego masła lub oleju roślinnegoPrzygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i olej. Składniki mokre dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy. Bardzo ważne jest, aby nie mieszać zbyt dokładnie - wystarczy kilka ruchów łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na około 3/4 ich wysokości. Muffinki pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.