ßßß Cookit - przepis na Domowe lody gruszkowe

Domowe lody gruszkowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wprawdzie upały już się dawno skończyły, ale kto powiedział, że na jesieni nie może przyjść nam ochota na lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do ich produkcji gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ?
Składniki:
3 żółtka
200 ml mleka
200 ml śmietanki 36%
120 g cukru
350 g gruszek + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/domowe-lody-gruszkowe.html