Wykonanie
Pin It
Wprawdzie upały już się dawno skończyły, ale kto powiedział, że na jesieni nie może przyjść nam ochota na
lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do ich produkcji
gruszki, moje ulubione jesienne
owoce. Im bardziej dojrzałe
owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam
lody. Następnym razem zrobię jej z dodatkiem przypraw, może
kardamonu,
cynamonu lub mielonych
goździków... ?Składniki:3
żółtka200 ml
mleka200 ml
śmietanki 36%120 g
cukru350 g
gruszek + 2 łyżki
cukruWykonanie:Ważnie przy robieniu
lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami
cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości
owoców, około 15-20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich
mleko i dokładnie mieszamy.Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą
żółtkową, a następnie z
gruszkami.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do
lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę
lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie
lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.