Wykonanie
Pin It
Sezon
lodowy powoli zbliża się ku końcowi, niestety... Choć myślę, że pomimo nadchodzących jesiennych chłodów
będę jeszcze je robić. Bardzo nam zasmakowały, (w tym roku ani razu nie jedliśmy sklepowych
lodów) i ciągle tyle smaków do wypróbowania... Więc pewnie
lody żurawinowe to nie jest moje ostatnie słowo :-)Składniki:3
żółtka200 ml
mleka200 ml
śmietanki 36%120 g
cukru350 g mrożonej
żurawiny + 2 łyżki
cukruWykonanie:Ważnie przy robieniu
lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy 2 łyżkami
cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż
żurawina puści sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości
żurawiny, około 20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich
mleko i dokładnie mieszamy.Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą
żółtkową, a następnie z
żurawinami.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do
lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę
lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie
lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.