ßßß Cookit - przepis na Domowe lody żurawinowe

Domowe lody żurawinowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Sezon lodowy powoli zbliża się ku końcowi, niestety... Choć myślę, że pomimo nadchodzących jesiennych chłodów będę jeszcze je robić. Bardzo nam zasmakowały, (w tym roku ani razu nie jedliśmy sklepowych lodów) i ciągle tyle smaków do wypróbowania... Więc pewnie lody żurawinowe to nie jest moje ostatnie słowo :-)
Składniki:
3 żółtka
200 ml mleka
200 ml śmietanki 36%
120 g cukru
350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina puści sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości żurawiny, około 20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z żurawinami.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/09/domowe-lody-zurawinowe.html