Wykonanie
Uwielbiam
lody, mogła bym jej jeść cały czas niezależnie od
pory roku. Często korzystam z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania
lodów własnoręcznie niepowtarzalna.Składniki:4
żółtka,120 g
cukru,300 ml
śmietany 36%,250 ml
mleka,dowolne dodatki smakoweJa użyłam mus
morelowy, oraz
aromat waniliowy. Masę przed zamrożeniem podzieliłam na pół do jednej dodałam
aromat waniliowy, a do drugiej mus
morelowy.Wykonanie:
Mleko zagotować,
żółtka zmiksować z
cukrem na puch do masy jajecznej dodać ostudzone
mleko, wymieszać.Otrzymaną masę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagęści, ostudzić. Ubić
śmietanę dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Lody włożyć do zamrażalnika na godzinę, po tym czasie wyjąc i zmiksować
lody, ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę, następnie wyjąć zmiksować, i jeszcze raz zamrozić ponownie zmiksować, zamrozić, i po 2-3 godzinach
lody są gotowe
*
Lody te można również przygotować bez powtarzania zamrażania i miksowania- wtedy są odrobinę twardsze, ale na smaku nic nie
tracą