Wykonanie
Pin It
W mojej kuchni lubię gotować zgodnie z tym na co mamy aktualnie sezon. Korzystać z
owoców i warzyw, które akurat mają swój czas, są dojrzałe, pełne aromatów i kolorów... Wykorzystuję więc dziś ostatnie momenty sezonu
paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ?LeczoSkładniki:1 kg
zielonej papryki200 g
czerwonej papryki200 g
żółtej papryki250 g
cienkiej kiełbasy200 g
cebuli350 g
pomidorów bez skórki150 g
pieczarek1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
paprykisólpieprz1 łyżka posiekanej
natkiWykonanie:
Kiełbasę kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej rozgrzanej patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę
cebulę. Smażymy, aż
cebula się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w dużą kostkę
papryki,
pomidory i
pieczarki. Ja leczo robię na dużej patelni, ale jeśli takowej nie posiadacie wszystkie składniki należny przełożyć do garnka.Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż
papryki będą miękkie, około 30 minut.Osobiście staram się nie dolewać
wody do potrawy, warzywa powinny puścić wystarczającą ilość soku.Podajemy posypane
natką.