Wykonanie
Leczo to jedno z naszych ulubionych jednogarnkowych dań.Jest to potrawa gęsta, sycąca, z dużą ilością warzyw i
kiełbaski.Danie to ma swoje korzenie ma na Węgrzech, więc obowiązkowo powinno być pikantne. Super smakuje jesienią i zimą, ze względu na swoje walory rozgrzewające, ale ja robię je wtedy kiedy po prostu mamy na nie ochotę, nawet ... jeśli to miałby być środek lata ;-)
Składniki:2
papryki czerwone2
papryki żółte1
papryka zielonapuszka
pomidorów w zalewie3
cebuleząbek
czosnku2 małe
cukinie200g
pieczarek3
kiełbasy toruńskiesmalec1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki
ostrej papryki w proszku
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym
smalcu na głębokiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek
czosnku.
Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do
cebuli smażymy do zrumienienia.
Cukinie,
paprykę i
pieczarki obieramy i kroimy wg upodobań - jednak niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie
papryki oraz
pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku dolewamy odrobinę
wody i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy warzywa są odpowiednio miękkie (ale
broń Boże rozgotowane) oraz oceniamy walory smakowe :) Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym
pieczywem.