Wykonanie
Szaszłyki to wdzięczny temat, bo na patyki można nadziać praktycznie każde
mięso. Jak się okazuje - mielone również. ;-) Wystarczy dobrze je przyprawić i uformować niewielkie pulpeciki (duże nie utrzymają się na patyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku.
500g
mięsa mielonego1
papryka czerwona1
papryka zielona10 dużych
pieczarek3
cebuleczosnek1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisól,
pieprz1.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
paprykę słodką i ostrą,
sól i
pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku).2.
Paprykę kroimy w dużą kostkę,
cebulę w plastry, każdą
pieczarkę na 4 części.3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety,
paprykę,
cebulę,
pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników.4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.