Wykonanie
Pin It
Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone
ziemniaki polane sosem, i druga, która
mówi, że
ziemniaki są najlepsze, gdy się je wymiesza z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie trzeba je zrobić w domu, mają charakter !Składniki:1 kg
ziemniaków1 duża
cebula2 ząbki
czosnku200 ml przecieru
pomi dorowego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
papryki1/2 łyżeczki wędzonej
papryki1 łyżeczka
ostrej papryki*1 łyżeczka
żółtego barwnika spożywczego (colorante)1 łyżka
octu winnegosóloliwa z oliwek* możemy też dodać zamiennie
kurkumyWykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje
papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy,
cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany
czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy
ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos.W międzyczasie obieramy
ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy je wrzątkiem z odrobiną
soli i gotujemy około10 minut. Muszą być twardawe.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy odcedzone
ziemniaki do momentu, aż będą miękkie i przyrumienione.
Ziemniaki mieszamy z sosem, podajemy ciepłe, chociaż na zimno też doskonale smakują.