Wykonanie
Pin It
Sezon
bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo
bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie
jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego
bakłażana.Składniki:1 duży
bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć...)3 łyżki
oliwy z oliwek EV3 łyżki
octu winnego1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżka posiekanej
natkiWykonanie:
Bakłażana kroimy na pół, smarujemy
oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej.Gdy
bakłażan lekko przestygnie, zdejmujemy z niego skórkę, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy
oliwę,
ocet,
czosnek i
sól. Blendujemy, a gdy pasta jest już gotowa, dodajemy
natkę i mieszamy.