Wykonanie
Pin It
Szczawiowa powstała na żądanie starszego dziecka. Już od zimy słyszałam: mamo, ugotuj szczawiową :-)) Wprawdzie marudziło, że
czemu taki krem, a nie taka "normalna", ale już było za późno na reklamacje ;-)Składniki:2
skrzydełka kurczaka2 nóżki
kurczaka1 1/2 litra
wody1
marchewkamały kawałek
selera4
ziemniaki1/2 kg szczawiu
sól,
pieprzśmietana4
jaja na twardoWykonanie:Do garnka wkładamy
mięso, zalewamy zimną
wodą, dorzucamy
marchew,
ziemniaki i
seler pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw.W międzyczasie
szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze płuczemy. Następnie kroimy w paski i dodajemy do zupy. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty. Z zupy wyjmujemy ugotowanego
kurczaka, a warzywa blendujemy. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej pożywna możemy warzywa zmiksować razem z
kurczakiem.Krem przyprawiamy, dodajemy
śmietanę. Podajemy z
jajkami pokrojonymi na ćwiartki.