ßßß Cookit - przepis na Puree z zielonej fasolki

Puree z zielonej fasolki

nazwa

Wykonanie

Zielona fasolka jest bardzo wartościowa, a przy tym niezwykle delikatna. Ma dużo skrobi, białka, żelaza. Oprócz tego wapń, magnez i cynk oraz witaminy C i E oraz z grupy B .
U nas jedzą ją wszysc y, więc i tutaj nie mogło jej zabraknąć. Tym razem w postaci pur ee, które chętnie podaje dla nas, jako dodate k do obiadu, jak i Małej .
Składniki :
- ziemniak
- zielona fasolka - 2 garści
- gotowany kurczak
- opcjonalnie woda, mleko lub śmietana
- opcjonalnie sól, pieprz
Przygotowanie :
1. Ziemniak obieram, myję i kroję w kostkę.
2. Fasolkę myję i obieram i kroję w małe kawałki lub też daję mrożoną.
3. Kurczaka gotuję w nieosolonej wodzie (trafił mi się akurat szczęśliwy kurczak, z wolnego chowu).
4. Warzywa wrzucam na parę i gotuję około 10 min.
5. Całość łącze ze sobą za pomocą miksera. W razie potrzeby rozrzedzam wodą, można dodać też mleko (mamy bądź modyfikowane - jeśli gotujemy dla dziecka) lub śmietana.
6. Można doprawić solą lub pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://kitchensheaven.blogspot.com/2013/03/puree-z-zielonej-fasolki.html