Wykonanie
Zielona
fasolka jest bardzo wartościowa, a przy tym niezwykle delikatna. Ma dużo
skrobi,
białka, żelaza. Oprócz tego wapń, magnez i cynk oraz witaminy C i E oraz z grupy B .U nas jedzą ją wszysc y, więc i tutaj nie mogło jej zabraknąć. Tym razem w postaci pur ee, które chętnie podaje dla nas, jako dodate k do obiadu, jak i Małej .
Składniki :-
ziemniak- zielona
fasolka - 2 garści- gotowany
kurczak- opcjonalnie
woda,
mleko lub
śmietana- opcjonalnie
sól,
pieprzPrzygotowanie :1.
Ziemniak obieram, myję i kroję w kostkę.2.
Fasolkę myję i obieram i kroję w małe kawałki lub też
daję mrożoną.3.
Kurczaka gotuję w nieosolonej wodzie (trafił mi się akurat szczęśliwy
kurczak, z wolnego chowu).4. Warzywa wrzucam na parę i gotuję około 10 min.5. Całość łącze ze sobą za pomocą miksera. W razie potrzeby rozrzedzam
wodą, można dodać też
mleko (mamy bądź modyfikowane - jeśli gotujemy dla dziecka) lub
śmietana.6. Można doprawić
solą lub
pieprzem.Smacznego!