ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego

Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
400 g kaszy jaglanej
800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 główka kapusty białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża)
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu.
SOS DO GOŁĄBKÓW:
2 puszki pomidorów
1/3 szklanki kaparów
natka pietruszki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 papryka czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki.
5 min/100*C/8 obr.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/11/goabki-z-farszem-z-kaszy-jaglanej-i.html