Wykonanie
Quiche w wersji odchudzonej- do masy jajeczno- serowej użyłam
mleka i
twarogu zamiast
śmietany i
mascarpone. Jesienne smaki idealnie podkreśla
tymianek i
rozmaryn. :)

Składniki:Na kruche ciasto:250g
mąki orkiszowej typ 750150g zimnego
masła1 łyżeczka
soli1
jajkoNa farsz:350g dyni (ja użyłam melonowej)filiżanka
suszonych borowików100g
jarmużutymianekrozmarynsól morska,
pieprz1 duża
cebulaMasa:3
jajka250g
twarogu półtłustegoszklanka
mlekasól morska,
pieprz+pół szklanki
sera feta (opcjonalnie)Przygotowanie:Kruche ciasto:Wszystkie składniki zagnieść w misce rękoma, ulepić kulkę (można dodać łyżkę
mleka, jeśli ciasto będzie za suche). Gotową kulę zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 min.Po tym czasie
ciastem wyłożyć formę do tarty i piec przez ok 20 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).Farsz:
Grzyby zalać wrzątkiem.
Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na patelni.
Dynię pokroić również w kostkę i smażyć z
cebulą.Namoczone
grzyby pokroić na mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wlać ok 4 łyżki
wody, w której moczyły się
grzyby.Doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
rozmarynem.Dodać
jarmuż i całość dusić kilka minut (aż liście
jarmużu zmiękną).Masa:
Jajka zmiksować z
mlekiem i
twarogiem, dodać
soli,
pieprzu, zamieszać.Na upieczony spód wyłożyć farsz, zalać go masą i piec przez ok 20 minut w 180 stopniach (aż masa się zetnie). Pod koniec pieczenia można posypać wierzch tarty
serem feta.Ja tartę podawałam z prostą
sałatką z
rukoli,
suszonych pomidorów, prażonych pestek dyni i
oliwy z oliwek.:)

