Wykonanie

Dziś gościnnie na blogu przepis od mojej siostry, która w kulinarnych poczynaniach radzi sobie dużo lepiej ode mnie :) Ostatnio wyczarowała taką piękną i pyszną tartę z
pomidorkami koktajlowymi z własnego krzaczka. Do najlżejszych ona nie należy ale czasami warto zgrzeszyć dla takiego smaku. Palce lizać!Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.Składniki na ciasto
serowe:150 g zimnego
masła150 g
żółtego sera1 szklanka
mąkipieprzsól1
żółtko (opcjonalnie)Składniki na farsz:400 g
pomidorków koktajlowych300 g
sera feta5
jajek2 łyżki
mleka1 łyżka
mąki kukurydzianejgarść
kiełków cebulisólpieprzświeży
tymianekCiasto przygotowujemy według przepisu na podstawowe ciasto
serowe do tarty :
masło i
żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
mąkę i
przyprawy i zagniatamy. Możemy też dodać
żółtko lub dwa, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Wykładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem).W międzyczasie przygotowujemy farsz. 2/3
pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy je
serem feta. Wraz z pozostałymi
pomidorkami rozkładamy je na podpieczonym wcześniej cieście.
Jajka ubijamy z
mlekiem,
mąką,
solą i
pieprzem i tę mieszankę wylewamy na tartę. Całość można dodatkowo posypać
serem feta oraz
kiełkami cebuli. Tartę pieczemy w temperaturze 160 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut - do ścięcia się
białek. Po wyjęciu dania z piekarnika dekorujemy ją świeżym
tymiankiem. Smacznego! :)