ßßß Cookit - przepis na Dojrzewające toruńskie pierniki

Dojrzewające toruńskie pierniki

nazwa

Wykonanie

Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić.
Składniki:
300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)
50 g masła temp. pokojowa
skórka z cytryny
szczypta soli
Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.
Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.
Przepis pochodzi z gazety "Pani domu"
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/11/dojrzewajace-torunskie-pierniki.html