Wykonanie
Święta się zbliżają najwyższa
pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające
toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić.Składniki:300 g
mąki pełnoziarnistej + do podsypania2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
sody1
jajko200 g płynnego
miodu (u mnie wielkokwiatowy)50 g
masła temp. pokojowa
skórka z cytrynyszczypta
soliWszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.Stolnicę oprósz
mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk
zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę
mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.
Przepis pochodzi z gazety "Pani domu"