ßßß
500 g mąki tortowej200 g cukru pudruczubata łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli125 g masła200 g miodu (to około pół szklanki, ale lepiej zważyć)opakowanie przyprawy do piernikówjajkoNa stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i solą.W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawę do pierników - tylko podgrzać.Wlać przestudzoną masę na zagłębienie w mąkach.Dodać jajko, zagnieść ciasto.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Wyciągnąć z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem.Ciasto podzielić na części i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm - podsypywać mąką.Wykrajać ciasteczka, przekładać je na papier do pieczenia.Piec w temp. 160 st. na termoobiegu przez 10-15 minut aż będą złote.
