ßßß Cookit - przepis na Pierniczki całuski

Pierniczki całuski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
miód gryczany 0,5 szklanek
woda 3 łyżek stołowych
przyprawa do pierników 1 łyżek stołowych
masło 20 gramów
cukier 0,25 szklanek
jajka 1 sztuk
soda oczyszczona 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
Wykonanie:
Przyprawę do pierników wymieszać z miodem i lekko zrumienić, dodając łyżkę wody.
Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru, skórki cytrynowej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody sody oraz oraz ostudzonego miodu zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości, wyciąć małe kółeczka. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec krótko w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Pierniczki najpierw robią się twarde. Miękną dopiero po kilku dniach. Udekorować je wg uznania.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9792/Pierniczki-caluski