ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z dżemikiem morelowym i serem

Drożdżówka z dżemikiem morelowym i serem

nazwa

Wykonanie

Od koleżanki dostaliśmy prawdziwą mąkę pszenną z młyna i postanowiliśmy upiec z niej prawdziwą drożdżówkę.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki
-220 ml ciepłego mleka
-4 dkg drożdży
-2 łyżki cukru
-4 jajka
-5 dkg masła
-szczypta soli
-wanilia
-cynamon
-dżemik morelowy
-25 dkg twarogu
-3 łyżki cukru do twarogu
-łyżka mąki ziemniaczanej
-brązowy cukier do posypania
Drożdże ucieramy z cukrem,
dolewamy 1/3 mleka, wsypujemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do rozczynu dolewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli,
wanilię, dwa żółtka i jedno całe jajko,
dosypujemy pozostałą mąkę,
wstępnie wyrabiamy ciasto,
wlewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy masę twarogową.
Twaróg gnieciemy widelcem, dosypujemy cukier,
dodajemy białko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placek.
Na 1/3 placka rozsmarowujemy dżem,
zakładamy ciasto, aby przykryło dżem.
Następnie rozsmarowujemy masa twarogową, posypujemy cynamonem
i przykrywamy pozostałą częścią placka.
Podobnie postępujemy z drugim plackiem.
Oba placki układamy w natłuszczonej blaszce, zwijając je w harmonijkę.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C.
Wyjmujemy z piekarnika
i z blaszki.
Gotowe.
Smacznego!
Dziękujemy Karince i Łukaszowi za dżemik morelowy
oraz Zdzisi za świetną mąkę :)
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/11/drozdzowka-z-dzemikiem-morelowym-i-serem.html