Wykonanie

Od koleżanki dostaliśmy prawdziwą
mąkę pszenną z młyna i postanowiliśmy upiec z niej prawdziwą drożdżówkę.Składniki:-3,5 szklanki
mąki-220 ml ciepłego
mleka-4 dkg
drożdży-2 łyżki
cukru-4
jajka-5 dkg
masła-szczypta
soli-
wanilia-
cynamon-dżemik
morelowy-25 dkg
twarogu-3 łyżki
cukru do
twarogu-łyżka
mąki ziemniaczanej-
brązowy cukier do posypania
Drożdże ucieramy z
cukrem,dolewamy 1/3
mleka, wsypujemy 3 łyżki
mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do rozczynu dolewamy pozostałe
mleko, dodajemy szczyptę
soli,
wanilię, dwa
żółtka i jedno całe
jajko,dosypujemy pozostałą
mąkę,wstępnie wyrabiamy ciasto,wlewamy roztopione
masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.Przygotowujemy masę
twarogową.
Twaróg gnieciemy widelcem, dosypujemy
cukier,dodajemy
białko,
mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placek.Na 1/3 placka rozsmarowujemy
dżem,zakładamy ciasto, aby przykryło
dżem.

Następnie rozsmarowujemy masa
twarogową, posypujemy
cynamonemi przykrywamy pozostałą częścią placka.


Podobnie postępujemy z drugim plackiem.Oba placki układamy w natłuszczonej blaszce, zwijając je w harmonijkę.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
brązowym cukrem.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C.

Wyjmujemy z piekarnika

i z blaszki.

Gotowe.

Smacznego!Dziękujemy Karince i Łukaszowi za dżemik
morelowyoraz Zdzisi za świetną
mąkę :)