Wykonanie
Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się w Bułgarskiej
sałatce Szopskiej, tym razem wa
sałatka była niemal każdego dnia przez nas zamawiana, lecz wiele innych kulinarnych smakołyków również.Dzisiejszy post ku wspomnieniom wakacyjnym. Nadziewany
ziemniak
Składniki:(Na dwie porcje)2 duże
ziemniaki6 plastrów
szynki konserwowej2-3 garście
startego sera2-4 łyżek sałatki coleslaw2 łyżki płaskie
masłasól do smaku
szczypiorek
Wykonanie:Ziemianki umyte ugotować na pół twardo (nie
soliłam wody dodałam
sól później możecie to zrobić już teraz)Podgotowane wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut.W tym czasie kroimy w kostkę
szynkę konserwową, ścieramy
ser, siekamy
szczypior. Wyciągamy coleslaw z lodówkiGdy mamy
ziemniaki upieczone wyciągamy, nacinamy wzdłuż (patrz foto 1)Widelcem ze skórki "ściągamy" miąższ na sam dół ( foto 2)Solimy, dodajemy
masło(foto 3)Dodajemy
ser(foto 4)
Potem szynkę(foto 5) na górę colesław (foto 6)Dodajemy
szczypior, gotowe podajemy.