Wykonanie
Popularne składniki oraz prostota wykonania,a do tego,jak się okazało,wyjątkowy smak,to atuty tej zupy.Moim domownikom smakowała tak bardzo,że wszyscy powędrowaliśmy po dokładki.Na pewno ją powtórzę.

pulpety:30 dkg mielonego - użyłam z
indyka1
jajko2 łyżki startego
parmezanuszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprzostra paprykaodrobina
mąki do obtoczenia pulpetów - użyłam jasnej orkiszowejzupa:1 bardzo mała
cukinia lub kawałek dużejok.10 małych ziemniaczków1,5 l
bulionu drobiowego1 duży
pomidor - użyłam
malinowego1
cebula1 ząbek
czosnkupół łyżeczki
lubczykuok.pół szkl.
śmietany1
żółtkotrochę
masła do smażeniasporo świeżego posiekanego
koperkuCukinię obieram i ścieram na grubej tarce,
pomidora kroję w grubszą kostkę i wrzucam do garnka,zalewam
bulionem i gotuję przez chwilę.Obrane
ziemniaki kroję w grubsze plastry i podsmażam na złoto na
maśle,pod koniec dodaję pokrojoną w półkrążki
cebulę,aby się lekko zezłociła.Składniki na pulpety łączę razem i formuję małe kuleczki,które obtaczam w
mące i wrzucam do gotującego się
bulionu.Następnie dodaję smażone
ziemniaki z
cebulką oraz
przyprawy i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Śmietanę mieszam z
żółtkiem i wlewam do zupy ciągle mieszając,dosypuję
koperek.Zupa gotowa,na talerzu można dodatkowo posypać
koperkiem.Smacznego!!!