Wykonanie
Zapraszam na
rybę zapiekaną pod ziemniaczaną kołderką,z przysmażoną na złoto
cebulką,świeżą
pietruszką...Pysznie po prostu:)

2
cebuleok.40 dkg filetów ulubionej
ryby - u mnie
dorszok.50 dkg
ziemniaków400 ml
mleka150 ml
śmietanyżółty ser stary na tarce
rozmaryn1 - 2
listki laurowe2 ząbki
czosnkuszczypta
gałki muszkatołowejolej do smażenia
sól,
pieprzświeża
natka pietruszki
Na rozgrzanym
oleju smażę
cebule pokrojone w półkrążki na złoto z dodatkiem
rozmarynu,na koniec dorzucam posiekany
czosnek.Do rondla wlewam
mleko,dodaję
rybę,szczyptę gałki,
listki laurowe i całość gotuję ok.5 min.na wolnym ogniu od momentu,gdy
mleko zacznie wrzeć.Po tym czasie
rybę wyjmuję łyżką cedzakową,zostawiam 100 ml
mleka na później.
Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję(nie mogą się rozpadać) w osolonej wodzie,odcedzam i kroję w ok.0,5 cm plastry.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Część plastrów
ziemniaków układam w naczyniu żaroodpornym,na nie
daję rybę i kolejną warstwę
ziemniaków,podsmażone
cebule,
śmietanę mieszam ze 100 ml
mleka od gotowania
ryby i wylewam na wierzch,posypuję
żółtym serem i zapiekam ok.30 min.aż
ser się przyrumieni,a
ziemniaki będą zupełnie miękkie.Przed podaniem posypuję
natką pietruszki.Zapiekankę podaję z surówką z
sałaty lodowej klik .Smacznego!!!