Wykonanie
Bułeczki orkiszowe piekłam całkiem niedawno. Świeże
pieczywo było mi potrzebne szybko, natychmiast, do mojego nowego pomysłu na lunch,
buraków z pesto
pietruszkowym. Ostatnie bułeczki były wyjątkowo udane, postanowiłam skorzystać z tej samej receptury. W międzyczasie piekłam
buraki, które dały mnóstwo pięknego naturalnego soku. Sok do bułeczek? Tak, tylko na etapie wyrabiania, a ja byłam już po wstępnym wyrastaniu. Zaryzykowałam i zaeksperymentowałam z częścią
bułek. Sok tylko lekko zabarwił ciasto, trzeba było dodać go wcześniej, tak jak to napisałam w przepisie, a i tak pięknie wyglądają posypane czarnym
sezamem.
Składniki: na 22 - 24 bułeczki1 opakowanie suchych
drożdży1/4 kubka cieplej
wody ( temperatura około 45'C )1 łyżeczka
cukru2 łyżki
cukru2 łyżki miękkiego
masła1 1/4 łyżeczki
soli1 duże
jajko1 1/4 kubka
mleka4
kubki mąki pszennej ( może być orkiszowa )3 - 4 łyżki czystego soku buraczanego1
jajko rozbełtane do posmarowania2-3 łyżki czarnego
sezamu, do posypania
Jak zrobiłam:Wymieszałam
drożdże z 1/4 kubka cieplej
wody i 1 łyżką
cukru. Odstawiłam na 5 minut, żeby zaczęły trochę pracować. Ubiłam miękkie
masło z 2 łyżkami
cukru i
solą na kremową masę. Dodałam
jajko,
mleko i rozczyn
drożdżowy, ubiłam. Dodałam sok buraczany, wymieszałam. Stopniowo dodawałam
mąkę, cały czas ubijając na niskich obrotach, aż ciasto było całkowicie gładkie. Wyłożyłam na wysypany
mąką blat i wyrabiałam ręką przez 2-3 minuty, na elastyczne ciasto. Włożyłam do natłuszczonej miski, przewróciłam, żeby ciasto na wierzchu też się natłuściło, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut, żeby podwoiło objętość.Rozgrzałam piekarnik do 190'C. Wyłożyłam ciasto na wysypany
mąką blat, uderzyłam pięścią, zagniotłam lekko i podzieliłam na 24 równe części. Uformowałam kulki, ułożyłam połowę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę ułożyłam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam, zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Wszystkie posmarowałam rozbełtanym
jajkiem i posypałam czarnym
sezamem.Piekłam w 190'C przez 15 minut, aż były leciutko złociste.