Wykonanie
            Gorąco, gorąco...Mimo upałów, nie ustaję w wypiekaniu. Apetyt słabnie w tych temperaturach, ale wtedy właśnie najlepiej smakują ciasta z 
owocami. Muszą jednak spełniać dwa warunki, muszą być lekkie i bardzo świeże. No i oczywiście dobre. A ciasta ucierane z 
owocami są rewelacyjne. Smakują świetnie, są jednocześnie mało wymagające, bo szybkie i łatwe, no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki.Można je zostawić w wersji saute, bez dodania 
cukru pudru, albo podnieść trochę poziom jego słodkości przez posypanie wierzchu. Można również dodać do kawałka ciasta gałkę 
lodów albo odrobinę 
jogurtu greckiego.Mimo tego, że tak gorąco, regularnie wychodzę biegać i ćwiczę hula hop. A jak hula hop wiąże się z 
ciastem z gruszkami? Dzień upieczenia mojego pierwszego francuskiego ucieranego z 
gruszkami, z którego jestem bardzo zadowolona, to jednocześnie dzień, w którym nauczyłam się kręcić.Dawno temu, pojęłam kilka prób, które były tak nieudane i zniechęcające, że wymazałam tę dyscyplinę z mojej sportowej agendy. Całkiem przypadkowo, bez większej nadziei na sukces, wzięłam hula hop do ręki, a właściwie założyłam na siebie, zakręciłam i...i kręciłam! Jestem z siebie bardzo dumna i teraz ćwiczę codziennie, co więcej, mam zamiar nauczyć się kilku ewolucji.Dodatkowy związek ciasta 
gruszkowego z hula hopem jest taki, że po treningu można sobie pozwolić na kawałek ciasta.


Składniki:4 
gruszki, obrane, przekrojone na pół, wydrążone i ponacinane podłużnie250g 
mąki pszennej250g 
cukru250g 
masła o temperaturze pokojowej1/2 łyżeczki ekstraktu naturalnego z 
waniliiszczypta 
soli4 duże 
jajkaskórka starta z 1 
cytryny1 mała łyżeczka 
proszku do pieczenia60g 
gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
cukier puder do posypania - opcjonalnie



Jak zrobiłam: na formę tortownicę 25cm
Mąkę wymieszałam z 
solą i 
proszkiem do pieczenia.
Masło utarłam z 
cukrem na puszystą masę. Dodałam, cały czas ucierając, po jednym 
jajku, 
potem startą 
skórkę z cytryny i ekstrakt z 
wanilii.Do utartego 
masła z 
jajkami zaczęłam stopniowo dodawać suche składniki, cały czas mieszając, nie za długo, chodzi tylko o dokładne połączenie składników. Dodałam kawałki 
czekolady i wymieszałam całość.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do formy. Na wierzchu ułożyłam połówki ponacinanych 
gruszek.Piekłam w 180'C przez około 60 minut, aż wierzch był złocisty, a patyczek wyjęłam zupełnie suchy.

Ciasto można oprószyć lekko 
cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Jeżeli chcecie posypać 
cukrem, to po lekkim przestudzeniu, żeby się nie rozpuścił.
