Wykonanie
To dla mnie zdecydowanie przebój lata, aksamitnie
słoneczny, łagodny i kojący,
waniliowy krem z
kaszy jaglanej na kruchym spodzie, a to wszystko pod górą
owoców:
truskawek,
czereśni i
jagód...A
potem będą
morele,
śliwki i
brzoskwinie, ale kremu z jaglanki nie zastąpię niczym, to najlepszy z kremów, krem nad kremy. Nie wiem, czy to właściwa nazwa, krem, to
kasza jaglana ugotowana na miękko z
mlekiem i zmiksowana na kremową gładką masę.

Składniki: na 8 tarteletekspód:220g
mąki pszennej orkiszowejszczypta
soli120g
masła, zimnego i pokrojonego na kawałki1
żółtko2 łyżki
cukru pudru2 łyżki zimnej
wodykrem z
kaszy jaglanej1 kubek
kaszy jaglanej1 kubek
wody1 kubek
mleka3/4 kubka kremówki1
laska wanilii1 opakowanie
cukru waniliowego3-4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mascarponeowoce

Jak zrobiłam:spód:1.
Mąkę z
solą połączyłam z
masłem pokrojonym w kawałki rozcierając palcami aż masa przysłała kruszonkę. Dodałam
żółtko,
cukier i
wodę, szybko wyrobiłam ciasto, żeby było jednolite.2. Uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.3. 8 foremek wysmarowałam
masłem. Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na placuszek i wylepiłam dokładnie spód foremek. Nakłułam w kilku miejscach. Włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, aż
spody całkowicie stwardniały.4. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż były złociste. Wystudziłam.krem:
Kaszę opłukałam pod bieżącą
wodą bardzo dokładnie. Przełożyłam do garnuszka i zalałam
kubkiem wody i
kubkiem mleka. Z
laski wanilii wydłubałam ziarenka, wsypałam do
kaszy, łupinki też wrzuciłam. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu przez 20-25 minut, często mieszając żeby się nie przypaliła, aż
kasza była całkowicie miękka i wypiła całą
wodę. Kiedy
wody zaczęło ubywać, usunęłam łupinki
wanilii.Ugotowaną
kaszę lekko przestudziłam a
potem zblendowałam na kremową gładką masę. Dodałam kremówkę,
cukier puder,
cukier waniliowy i
mascarpone, wymieszałam mikserem. Przykryłam folią i wystudziłam.Gdyby krem okazał się trochę za gęsty, trzeba dodać odrobinę więcej kremówki albo
mleka.całość:Wystudzone
spody tarteletek napełniłam kremem. na wierzchu ułożyłam umyte wcześniej i dokładnie wysuszone
owoce. Podawałam natychmiast.

