Wykonanie
Te lekkie, słodkie tarty z kremem Patissiere są proste do wykonania i wyglądają oszałamiająco. Pamiętajcie, że zawsze możecie użyć swoich ulubionych
owoców.Składniki (na 4 średnie tartaletki):ciasto :350g
mąki pszennejszczypta
soli125g
masła, schłodzonego w lodówce125 g
cukru pudru2
jajka całe i 1
żółtko tylko1
jajko,
żółtko, rozbełtanecrème Patissiere:500ml
mleka pełnotłustego2
laski wanilii, nasiona usunięte6 jaj,
żółtka tylko120
cukru pudru50 g
mąki pszennej4 łyżki
nalewki wiśniowejdekoracja:dowolnych
owoców, świeżych lub z puszki

ciasto : rozgrzewamy piekarnik do 190 C. Smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką dna form do tartaletek. Mieszamy
mąkę i
sól razem w dużej misce. Dodajemy spłaszczoną łyżkę
masła prosto z lodówki do
mąki i rozcieramy. Dodajemy
cukier, wymieszane
jajka i
żółtka jaj. Delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Posypujemy
mąką powierzchnię stolnicy, wykładamy ciasto i ugniatamy aż do uzyskania gładkiej miękkiej faktury ciasta. Formujemy ciasto w kulę. Wkładamy ciasto do lodówki, aby schłodziło się na minimum godzinę, najlepiej na noc.Wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy
mąką powierzchnię stolnicy/blatu. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wycinamy 4 duże krążki, tak aby brzegi lekko wystawały po włożeniu do formy. Po wypełnieniu form, każdą przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypujemy
fasolę dla obciążenia. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po schłodzeniu, kładziemy tarty na blasze i pieczemy przez 15 minut. PO tym czasie zdejmujemy papier z
fasolą i smarujemy powierzchnię tartaletek roztrzepanym
żółtkiem, wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Następnie przycinamy krawędzie i kładziemy na kratce do ostygnięcia.patissiere crème : umieszczamy
mleko, nasiona
wanilii i strąki w dużym garnku i całość podgrzewamy delikatnie.
Jaja,
cukier i
mąkę wrzucamy do dużej miski i mieszamy, aż całość zmieni kolor i stanie się blade. Stopniowo dodajemy ciepłe
mleko i
wanilię do mieszaniny jaj, mieszamy, a następnie wlewamy mieszankę z powrotem do garnka. Gotujemy na małym ogniu, aż go zgęstnienia, następnie wlewamy do czystej miski.Aby uzupełnić tarty
owocowe nakładamy na
spody łyżką Patissiere crème Na wierzchu każdej tarty kładziemy
owoce. Tu już liczy się tylko nasza pomysłowość.