Wykonanie
Kolejny sernik, aż trudno w to uwierzyć znając moją miłość do
słodyczy, powstał z potrzeby i konieczności.Od ponad tygodnia skazana jestem na dietę o konsystencji płynu ewentualnie papki.Nie jadam produktów
nabiałowych, czyli
jogurty,
kefiry czy
twarożki odpadają, nie przepadam również za papką z
owoców, chociaż jedzenie dla dzieci ze słoiczków też przerobiłam. Bardzo lubię warzywa, ale po zjedzeniu kilogramów papki z
kalafiora,
marchewki i
ziemniaków mój organizm domaga się czegoś innego, nie ma co się oszukiwać, słodkiego. Konsystencją sernika jest idealna dla moich potrzeb.
Czereśnie zalewają stragany na rynkach, będzie sernik z
czereśniami. Byłoby to za proste, obsypać sernik świeżymi
czereśniami, a więc zrobiłam
czereśnie z
syropu, a całość umieściłam na spodzie owsianym. W
masie sernika jest roztopiona
biała czekolada, która nadaje inną jakość smakowi i konsystencji. Sernik jest aksamitnie gładki i delikatny z wyczuwalną nutą
białej czekolady.


Składniki:spód:3/4 kubka
płatków owsianych górskich80g
masła roztopionego2 łyżki
cukru brązowegoszczypta
soli2 łyżki
bułki tartej - najlepiej domowej roboty1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkachmasa serowa:750g
białego sera śmietankowego - użyłam
serka śmietankowego półtłustego z Czarnkowa1 1/3 kubka
cukru4
jajka140g
białej czekolady ( 100 plus 40 )1/2 kubka
śmietany kremówki 30%1 opakowanie
cukru waniliowegoczereśnie:1 kubek
cukru1/2 kubka
wodygarść
czereśni odpestkowanych
polewa czekoladowa- opcjonalnie:3 łyżki
śmietany kremówki 30%50g
gorzkiej czekolady połamanej na kawałki


Jak zrobiłam:spód:Wymieszałam rozpuszczone
masło z
płatkami owsianymi,
cukrem, szczyptą
soli i
bułką tartą. Formę do tarty 28cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z
płatków owsianych przełożyłam na spód, wyrównałam, ubiłam lekko łyżką, posypałam startą
gorzką czekoladą i odstawiłam.
czereśnie:W małym rondelku zagotowałam
wodę z
cukrem, gotowałam mieszając, aż
cukier całkowicie się rozpuścił. Do gotującego
syropu włożyłam
czereśnie, doprowadziłam
syrop ponownie do wrzenia, na małym ogniu gotowałam przez 6-7 minut. Ostrożnie wyjęłam
czereśnie na sitko, żeby je odsączyć.
ser:Mikserem wymieszałam
ser z kremówką, dodałam
cukier i
cukier waniliowy, ubiłam mikserem, a
potem po jednym
jajku cały czas ubijając.100g
białej czekolady rozpuściłam w garnuszku w kąpieli
wodnej, czyli garnuszku umieszczonym na trochę większym garnku z
wodą na dnie postawionym na małym ogniu. Mieszałam, a kiedy
czekolada się rozpuściła lekko ją przestudziłam i dodałam do masy serowej, wymieszałam całość mikserem.Pozostałą
czekoladę posiekałam na kawałeczki, które też dodałam do masy serowej.Masę
serową ostrożnie, żeby nie uszkodzić, wyłożyłam na spód owsiany. Na wierzchu delikatnie ułożyłam kilka
czereśni z
syropu, resztę zostawiłam do dekoracji. Piekłam przez około 55-60 minut w 180'C, brzeg powinien być rumiany, chociaż środek jeszcze lekko luźny.Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku przez 15-20 minut przy uchylonych drzwiczkach.


całość:Udekorowałam resztą
czereśni z
syropu. Polałam rozpuszczoną w 2-3 łyżkach
śmietany kremówki gorzką czekoladą.Przed pokrojeniem sernik powinien być zupełnie wystudzony, najlepiej po 4 godzinach.