ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną

Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Wege piątek
Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)
Składniki :
500g brukselki
pół niedużej dyni
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
płatki chili (opcjonalnie)
duża garść suszonej żurawiny
Sos winegret :
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z czosnkiem wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem oraz płatkami chili, jeśli używacie. Wszystko dokładnie wymieszać, aby warzywa równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami. Piec przez około 45 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia zamieszać je raz lub dwa, aby równomiernie się upiekły. Pod koniec pieczenia dodać suszoną żurawinę.
W międzyczasie przygotować sos winegret - w niewielkiej miseczce wymieszać musztardę z octem ryżowym (lub cytryną), powoli dodawać oliwę ciągle mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem.
Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, letnie lub na zimno wg uznania.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/10/saatka-z-pieczonej-brukselki-i-dyni-z.html