Wykonanie
Wege piątekNie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na
brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że
brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe
kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a
brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do
ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej
pory nie przepadam za
ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z
brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną
sałatkę z pieczoną
brukselką,
dynią i
żurawiną.
Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za
brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;)

Składniki :500g
brukselkipół niedużej dyni4 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprzpłatki chili (opcjonalnie)duża garść
suszonej żurawinySos winegret :2 łyżeczki
musztardy Dijon2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu ryżowego lub
soku z cytrynysól,
pieprz
Przygotowanie :Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół.
Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z
czosnkiem wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać
oliwą, posypać
solą i
pieprzem oraz
płatkami chili, jeśli używacie. Wszystko dokładnie wymieszać, aby warzywa równomiernie pokryły się
oliwą i
przyprawami. Piec przez około 45 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia zamieszać je raz lub dwa, aby równomiernie się upiekły. Pod koniec pieczenia dodać
suszoną żurawinę.W międzyczasie przygotować
sos winegret - w niewielkiej miseczce wymieszać
musztardę z
octem ryżowym (lub
cytryną), powoli dodawać
oliwę ciągle mieszając, aż składniki się połączą tworząc gładki, jednolity sos. Doprawić
solą i
pieprzem.Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, letnie lub na zimno wg uznania.

Smacznego !
