Wykonanie
Dziś przypada Międzynarodowy Dzień
Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Mopsikiem,
Gin, Lejdi i Emilią upiec
chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać, że chlebek udał mi się całkiem ładnie, a smakował wybornie. Jest to zdecydowanie coś dla fanów pizzy, ale myślę że zasmakuje każdemu. Można go nafaszerować dowolnymi, ulubionymi składnikami, jeść sam, z
masłem lub
sosem pomidorowym. Polecam!
Składniki :1,5 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
suszonych drożdży3 szklanki
mąki2 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukruulubione dodatki (u mnie
czerwona cebula,
czerwona papryka,
zielone oliwki,
suszone pomidory)
mozzarellaoreganoparmezanPrzygotowanie :
Wodę wlać do dużej miski, wsypać
drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać
cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać
mąkę i
sól i wyrobić ciasto łyżką. Dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki,
parmezan starty na tarce i
oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia*, w środek włożyć kawałki
mozzarelli, uformować bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 30-40 minut, lub do czasu aż chlebek będzie rumiany. W razie potrzeby pod koniec pieczenia można go przykryć folią aluminiową, aby z wierzchu nie zrobił się zbyt ciemny.
*Jeżeli nie chcecie, aby chlebek był taki płaski jak mój można upiec go w foremce.Smacznego !