Wykonanie
Tortilla de patatas lub tez tortilla espanola czyli wspaniała hiszpańska tortilla ziemniaczana. To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej podawane jest w kawałkach jako tapas czyli szybka przekąska a nawet jako danie
sniadaniowe.Przygotowuje się je szybko a jego niepodważalną zaletą jest to, ze każdy może do niej dodać to co lubi lub co ma pod ręką.Tradycyjna wersja opiera się na ziemniakach bez dodatków, jednak w Hiszpanii możecie spotkać również taką z chorizo, czy
oliwkami. Danie możemy serwować ciepłe jako dodatek do obiadu lub tak jak oryginalnie jedzą ją Hiszpanie czyli na zimno do śniadania czy kolacji. Ja przygotowałam wersję z
cukinią i
kiełbasą a Wy jesli chcecie dodajcie swoje ulubione dodtki.Smacznego
Składniki:(na patelnię o średnicy 26cm)4 duże
ziemniaki lub 5-6 mniejszychmała
cukinia lub pół dużejokoło 200g
kiełbasy (chorizo lub innej dowolnej)6
jajek rozmiar M100ml słodkiej śmietanki12%2-3 ząbki
czosnkusól, świeżo mielony
czarny pieprz,
ostra papryka,
oreganoolej do smażeniaSposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w jak najcieńsze plasterki. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości
oleju. Po około 5 minutach kiedy już lekko ziekną dodajemy pokrojone w cienkie plasterki
cukinię i
kiełbasę. Smażymy aż
ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Można na kilka minut zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Ziemniaki lekko dociskamy tak, aby było
miedzy nimi jak najmniej wolnego miejsca. Wyrównujemy górę.
Jajka,
śmietankę, przeciśnięty
czosnek, oraz
przyprawy mieszamy na jednolitą masę. Zalewamy nią
ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Możemy przykryć patelnie pokrywką, wtedy masa jajeczna szybciej się zetnie.Teraz najtrudniejszy moment czyli obracanie. jeśli robicie w domu omlety to ten tuk macie opanowany. Jeśli nie to... do odważnych świat należy. Na patelnie kładziemy duży talerz i szybkim ruchem obracamy ją. Następnie zsuwam tortille z talerza z powrotem na patelnie i smażymy z drugiej strony.