Wykonanie
Śródświąteczne ciasteczka? ;)
Czemu nie...Pośród
żurków, jaj, mazurków przyniosły nam trochę oddechu od tradycji i radość.Proces tworzenia "czegoś z niczego" (włożyliśmy doń to co było w szafkach),wyobraźnia i konfrontacja (jakże miła) z rzeczywistością,to coś czego nam było trzeba w ten leniwy Wielkanocny Poniedziałek.Lękałam się nieco o dodatek
mąki jaglanej (nie lubię jej używac na surowo ze względu na goryczkę) oraz
mąki z
ciecierzycy, która potrafi zaskoczyć niemile w słodkim cieście, ale, jak się okazało, w tej kombinacji - zupełnie bezpodstawnie.
Ciastka są dosyć wyraziste ale bardzo smaczne!Spróbujcie!
Składniki:50g
maku50g
mąki z
ciecierzycy (zmielona
ciecierzyca)180g
mąki jaglanej (zmiel
kaszę jaglaną)200g
migdałów blanszowanych
syrop klonowy ok 150g3
jajka4-5 łyżek
masła klarowanego1/2 łyzeczki
kurkumy4-5 łyżek
wody (lub do odp konsystencji)Wykonanie:
Mąki przesiej koniecznie albo użyj do mieszania całej masy robota kuchennego. Dołóż proszek do mąk, osobno zmiksuj
jaja, ciekłe
masło klarowane i
wodę. Mieszaj lub miksuj części mokre z częściami suchymi do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany.Upiecz
ciastka w foremkach (wlewaj masę do wysokości max 0,5 cm), lubpiecz masę, rozlaną na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut. (Uwaga!
Ciasteczek nie rumienimy!)Pokrój po upieczeniu w romby i podawaj lub łącz po 2 sztuki smarując
ciastka dowolnym słodko - kwaśną
marmoladą bez
cukru ( a la
makaroniki).Gotowe!
Uściski!Ciao!:)