Wykonanie
Dzisiejsze drugie śniadanie na zmówienie Malucha.Gofry w wersji bezglutenowej i bezmlecznej.Wersja bezjajeczna jest również możliwa.Oczywście ciasto bezglutenowe nie jest tak puchate ja z białej
mąki (tfu ;-)).Jest nieco twardsze, ale wyrośnięte i apetyczne.Małemu smakuje.:-)
Składniki (na 3 szt):
mąka kukurydziana (3 płaskie łyżki)
maka ryżowa (3 płaskie łyżki)1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia eko (bezglutenowy)
jajo (lub łyżka
skrobi kukurydzianej + łyżka
wody)łyżeczka
ksylitolu (lub
cukru, bądź
stewia - odrobina na czubku noża)szlachetna
oliwa słonecznikowa (1 łyżka)
masło klarowane (lub
oliwa)
woda lub
mleko ryżowe (2 łyżki)
Wykonanie:
Mąki,
jajo (ewentualnie
skrobię) wrzuć do miseczki, dodaj
ksylitol lub inny słodzik,
proszek do pieczenia,
olej,
wodę lub mleczko i zmiksuj do konsystencji gęstej, lejącej się z łyżki
śmietany.Przygotuj gofrownicę, natłuść ją dokładnie
masłem klarowanym lub
olejem, wlej ciasto prawie po brzeg formy.Upiecz na bardziej lub mniej "twardo" (u nas powodzenie mają chrupiące).;-)
Podawaj z czym lubisz.Polecam z
syropem daktylowym (idealny dla dzieci)oraz z
dżemem bez
cukru (
wiśniowy powyżej).Smacznego!:-)