ßßß Cookit - przepis na GOFRY BEZGLUTENOWE :-)

GOFRY BEZGLUTENOWE :-)

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze drugie śniadanie na zmówienie Malucha.
Gofry w wersji bezglutenowej i bezmlecznej.
Wersja bezjajeczna jest również możliwa.
Oczywście ciasto bezglutenowe nie jest tak puchate ja z białej mąki (tfu ;-)).
Jest nieco twardsze, ale wyrośnięte i apetyczne.
Małemu smakuje.
:-)
Składniki (na 3 szt):
mąka kukurydziana (3 płaskie łyżki)
maka ryżowa (3 płaskie łyżki)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia eko (bezglutenowy)
jajo (lub łyżka skrobi kukurydzianej + łyżka wody)
łyżeczka ksylitolu (lub cukru, bądź stewia - odrobina na czubku noża)
szlachetna oliwa słonecznikowa (1 łyżka)
masło klarowane (lub oliwa)
woda lub mleko ryżowe (2 łyżki)
Wykonanie:
Mąki, jajo (ewentualnie skrobię) wrzuć do miseczki, dodaj ksylitol lub inny słodzik, proszek do pieczenia, olej, wodę lub mleczko i zmiksuj do konsystencji gęstej, lejącej się z łyżki śmietany.
Przygotuj gofrownicę, natłuść ją dokładnie masłem klarowanym lub olejem, wlej ciasto prawie po brzeg formy.
Upiecz na bardziej lub mniej "twardo" (u nas powodzenie mają chrupiące).
;-)
Podawaj z czym lubisz.
Polecam z syropem daktylowym (idealny dla dzieci)
oraz z dżemem bez cukru (wiśniowy powyżej).
Smacznego!
:-)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/02/gofry-bezglutenowe.html