Jeśli lubicie placki ziemniaczane, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.Sos z grzybów leśnych w towarzystwie mięsakurczaka to idealny dodatek do placków :)SKŁADNIKINa sos:500g grzybów leśnych(ewentualnie pieczarek)1 duża cebula200 ml śmietany 18%pęczek dymki600 g piersi kurczakasólpieprzsłodka paprykaolej do smażeniaNa placki:1 kg ziemniaków2 cebule2 jajka2 łyżki mąkisólpieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondlu na oleju. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy razem pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy śmietanę i posiekaną dymkę (część możemy zostawić do przybrania).Odstawiamy.Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu .Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Cebule również ścieramy na małych oczkach.Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować.Dodajemy do ziemniakówmąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki.Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem.Smacznego :)