Wykonanie
Dzięki takim wypiekom jesień przestaje przypominać o chłodzie, słocie i burych dniach. Pozwala cieszyć się chwilą, dojrzałymi
owocami z
polskich drzew i pachnącym letnim polem żytem. Zazwyczaj tarty wypełniam zimnymi kremami i zimnymi
owocami. Ta jesienna wersja w niczym im nie ustępuję, a na dowód dodam, że mój mały Łakomczuch wraz z wielkim Smakoszem dali jej radę w całości, na dwa
razy :)Składniki:spód250 g
mąki żytniej125 bardzo zimnego
masła1
jajko1 łyżka
syropu klonowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka lodowatej
wody (jeśli ciasto opornie się skleja)szczypta
soli (dla dzieci pominąć)
śliwki8 dużych
śliwekskórka z połowy
pomarańczy2 łyżki
syropu waniliowego lub
sok pomarańczowy z ziarenkami
wanilii1 łyżka erytrolu (25 g)krem250 g
serka mascarpone3
żółtka4 łyżki
syropu z pieczenia
śliwek2 łyżki erytrolu (50 g)
Masło pokroić w kostkę.
Mąkę wsypać do dzieży robota, wbić
jajko, dodać
masło, proszek i mieszać, aż zacznie się sklejać (dolać łyżkę lodowatej
wody, jeśli kruszonka nadal nie łączy się w bryłę). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (wystarczy godzina w lodówce).
Śliwki przepołowić, usunąć pestki i ułożyć przekrojoną częścią do góry w naczyniu do zapiekania. Polać
syropem waniliowym lub
sokiem pomarańczowym z
wanilią, posypać skórką i
ksylitolem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto i rozwałkować na placek większy od naczynia do tarty o minimum 5 cm. Wyłożyć nim formę, wykleić boki, nie odcinać wystających części. Nakłuć dno widelcem, położyć papier do pieczenia i wsypać kulki lub
fasolę. Wstawić na środkową półkę piekarnika, na dolną
śliwki. Piec razem 20 minut, z termoobiegiem.Wyjąć, zdjąć obciążenie, lekko przestudzić. Z naczynia, w którym piekły się
śliwki zlać
syrop. Cztery połówki zostawić do dekoracji.
Wymieszać składniki kremu (wystarczy rózgą) i przelać na podpieczony spód. Na nim ułożyć podpieczone
śliwki, skórką do dołu i posypać skruszonymi kawałkami ciasta (tymi co wystawały poza obręcz tarty). Piec dalej 40 minut w 160 stopniach (można w połowie pieczenia przykryć folią).Udekorować pokrojonymi
śliwkami wymieszanymi z resztą
syropu. Zostawić do całkowitego wystudzenia.