Wykonanie
Pancakes z
mąki dyniowejPancakes z
mąki dyniowej to wersja amerykańskich małych placuszków dla bezglutenowców. W dodatku to zdrowsza ich wersja gdyż
cukier zastąpił
miód, a zwykłą, oczyszczoną
mąkę mąka z pestek dyni.
Mąkę taką można kupić w zasadzie w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu w domu. Wystarczy dobrze wysuszyć
pestki dyni, uprażyć je na suchej patelni i zmiksować. I gotowe.
Mąka dyniowa stanowi bogactwo minerałów takich jak magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo oraz cynk, a ponadto zawiera związki jak kukurbitacyna (skutecznie zwalczająca pasożytnicze drobnoustroje jelitowe) czy fitosterole o wykazanym działaniu przeciwmiażdżycowym.Więcej o dyni znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/co-w-sobie-kryje-krolowa-jesieni/90 g
mąki z pestek dyni90 ml ciepłego
mleka30 g roztopionego
masła1 łyżka
miodu1
jajko1
żółtko1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPodane składniki wystarczą do przygotowanie około 10 małych pancakes.Wykonanie jest bardzo proste.W misce łączymy
jajko, 1
żółtko, roztopione
masło i
miód. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową.Do miski dodajemy
mąkę z pestek dyni połączoną z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy stopniowo dolewając odmierzoną porcję
mleka.Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników po około 2 minuty z każdej strony.Pancakes najlepiej smakują z
syropem klonowym i szklanką
soku pomarańczowego. Polecam!