ßßß Cookit - przepis na Pancakes z mąki dyniowej

Pancakes z mąki dyniowej

nazwa

Wykonanie

Pancakes z mąki dyniowej
Pancakes z mąki dyniowej to wersja amerykańskich małych placuszków dla bezglutenowców. W dodatku to zdrowsza ich wersja gdyż cukier zastąpił miód, a zwykłą, oczyszczoną mąkę mąka z pestek dyni. Mąkę taką można kupić w zasadzie w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu w domu. Wystarczy dobrze wysuszyć pestki dyni, uprażyć je na suchej patelni i zmiksować. I gotowe. Mąka dyniowa stanowi bogactwo minerałów takich jak magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo oraz cynk, a ponadto zawiera związki jak kukurbitacyna (skutecznie zwalczająca pasożytnicze drobnoustroje jelitowe) czy fitosterole o wykazanym działaniu przeciwmiażdżycowym.
Więcej o dyni znajdziecie tu http://www.kulinarny-blog.pl/co-w-sobie-kryje-krolowa-jesieni/
90 g mąki z pestek dyni
90 ml ciepłego mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżka miodu
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Podane składniki wystarczą do przygotowanie około 10 małych pancakes.
Wykonanie jest bardzo proste.
W misce łączymy jajko, 1 żółtko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową.
Do miski dodajemy mąkę z pestek dyni połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy stopniowo dolewając odmierzoną porcję mleka.
Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników po około 2 minuty z każdej strony.
Pancakes najlepiej smakują z syropem klonowym i szklanką soku pomarańczowego. Polecam!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pancakes-z-maki-dyniowej