ßßß Cookit - przepis na Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i ...

Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i ...

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was dość oryginalną propozycję. Od kilku lat, co jakiś czas nachodzi mnie ochota na moje bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Przepis powstał dawno temu w przypadkowych okolicznościach. Znacie zapewne kotleciki ryżowo-jajeczne. Niestety tamtego dnia w domu nie znalazłam ani jednego jajka. Ryż był już ugotowany... postanowiłam poeksperymentować. Słyszałam od jednej z koleżanek, że płatki owsiane są doskonałym spoiwem. Spróbowałam i... do tej pory od czasu do czasu przygotowuję takie ryżowo-owsiane kotleciki. Jeśli lubicie bezmięsne dania zachęcam do spróbowania. Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie surówek np. marchewkowo-porowej lub wyraźnego w smaku sosu np. czosnkowego .
Składniki: (na około 12 małych kotlecików)
100 g białego ryżu (u mnie w woreczku)
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mleka + 1-2 łyżki *
4 rzodkiewki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 cm pora (biała część)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
około 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia **
* jeśli nie możemy spożywać mleka można je ewentualnie zamienić na wodę
** Kotleciki można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ilość tłuszczu zależy od rodzaju i wielkości użytej patelni. Ja standardowo smażę na małej patelni około 4-5 kotlecików (jednorazowo). Przy pierwszym smażeniu daję około 1/2 łyżki oliwy z oliwek, przy następnym podobną ilość tłuszczu lub mniejszą.
Przygotowanie:
Płatki owsiane górskie zalewamy ciepłym mlekiem. Jeśli wydaje się nam, że płynu jest za mało można dodać łyżkę lub dwie. Odstawiamy, aby płatki napęczniały i wchłonęły cały płyn.
W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż (! ważne, aby go nie rozgotować, najlepiej skrócić czas gotowania o około minutę niż ten podany przez producenta). Ugotowany ryż odkładamy do przestudzenia.
Do napęczniałych płatków dodajemy starte na grubych oczkach rzodkiewki, posiekaną zieloną pietruszkę, drobno pocięty por. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ryż, znów mieszamy. Na koniec całość dobrze przyprawiamy solą i pieprzem, próbujemy (smak ma być wyrazisty, a nie mdły). Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła.
Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Ze schłodzonej masy formujemy w rękach małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Uwaga! Aby sprawnie formować kotleciki (masa nie lepiła nam się do rąk) przed nabraniem każdej porcji masy należy oblać dłonie zimną wodą.
Rozgrzewamy patelnię, tuż przed smażeniem kotlecików zmniejszamy płomień. Na patelni rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i smażymy nasze kotleciki na lekko złoty kolor z obu stron .
Kotleciki podajemy od razu w towarzystwie ulubionej surówki, sosu lub same.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie:
www. sklep.dajar.pl
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/11/Bezmiesne-ryzowo-owsiane-kotleciki-z-rzodkiewka.html