Wykonanie
Dziś mam dla Was dość oryginalną propozycję. Od kilku lat, co jakiś czas nachodzi mnie ochota na moje bezmięsne
ryżowo-owsiane kotleciki z
rzodkiewką. Przepis powstał dawno temu w przypadkowych okolicznościach. Znacie zapewne kotleciki
ryżowo-jajeczne. Niestety tamtego dnia w domu nie znalazłam ani jednego
jajka.
Ryż był już ugotowany... postanowiłam poeksperymentować. Słyszałam od jednej z koleżanek, że
płatki owsiane są doskonałym spoiwem. Spróbowałam i... do tej
pory od czasu do czasu przygotowuję takie
ryżowo-owsiane kotleciki. Jeśli lubicie bezmięsne dania zachęcam do spróbowania. Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie surówek np.
marchewkowo-porowej lub wyraźnego w smaku sosu np.
czosnkowego .
Składniki: (na około 12 małych kotlecików)100 g
białego ryżu (u mnie w woreczku)1 szklanka
płatków owsianych górskich1/2 szklanki
mleka + 1-2 łyżki *4
rzodkiewki2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszki1 cm
pora (biała część)
sól i
pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczeniaokoło 1 1/2 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia *** jeśli nie możemy spożywać
mleka można je ewentualnie zamienić na
wodę** Kotleciki można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ilość tłuszczu zależy od rodzaju i wielkości użytej patelni. Ja standardowo smażę na małej patelni około 4-5 kotlecików (jednorazowo). Przy pierwszym smażeniu
daję około 1/2 łyżki
oliwy z oliwek, przy następnym podobną ilość tłuszczu lub mniejszą.Przygotowanie:
Płatki owsiane górskie zalewamy ciepłym
mlekiem. Jeśli wydaje się nam, że płynu jest za mało można dodać łyżkę lub dwie. Odstawiamy, aby
płatki napęczniały i wchłonęły cały płyn.W lekko osolonej wodzie gotujemy
ryż (! ważne, aby go nie rozgotować, najlepiej skrócić czas gotowania o około minutę niż ten podany przez producenta). Ugotowany
ryż odkładamy do przestudzenia.Do napęczniałych
płatków dodajemy starte na grubych oczkach
rzodkiewki, posiekaną zieloną
pietruszkę, drobno pocięty
por. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
ryż, znów mieszamy. Na koniec całość dobrze przyprawiamy
solą i
pieprzem, próbujemy (smak ma być wyrazisty, a nie mdły). Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła.Do głębokiego talerza wsypujemy
bułkę tartą. Ze schłodzonej masy formujemy w rękach małe kotleciki, które obtaczamy w
bułce tartej. Uwaga! Aby sprawnie formować kotleciki (masa nie lepiła nam się do rąk) przed nabraniem każdej porcji masy należy oblać dłonie zimną
wodą.Rozgrzewamy patelnię, tuż przed smażeniem kotlecików zmniejszamy płomień. Na patelni rozgrzewamy małą ilość tłuszczu i smażymy nasze kotleciki na lekko złoty kolor z obu stron .Kotleciki podajemy od razu w towarzystwie ulubionej surówki, sosu lub same.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie:www. sklep.dajar.plSmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: