ßßß Cookit - przepis na Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)

Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Chrupiący lunch z sadzonym ...
Tosty z patelni w ... »
Ostatnio smażąc dla moich bliskich naleśniki na słodko pomyślałam, że sobie przygotuję inne danie. Miałam po prostu ogromną ochotę na coś z makaronem i moimi ukochanymi pieczarkami. A że niedawno kupiłam pyszne mleczko kokosowe, postanowiłam połączyć te smaki. Mój obiad był idealnym spełnianiem smakowej zachcianki. Spróbujcie, bo warto. Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru.
Składniki: *
10 sztuk małych pieczarek (185 g)
1 mała cebula
około 1 cm białej części pora
2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło)
makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
sól do smaku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
5 łyżek mleczka kokosowego light
około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
* porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)* . Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.
Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).
Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką.
Podajemy ciepłe.
* Jeśli wolicie mniej pikantne danie doradzam dodać odrobinę mniej przypraw i próbować
Smacznego
czwartek, 22 października 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Makaronowe-kokardki-z-pieczarkowym-sosem-na-bazie.html