Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Chrupiący lunch z sadzonym ...Tosty z patelni w ... »Ostatnio smażąc dla moich
bliskich naleśniki na słodko pomyślałam, że sobie przygotuję inne danie. Miałam po prostu ogromną ochotę na coś z
makaronem i moimi ukochanymi
pieczarkami. A że niedawno kupiłam pyszne
mleczko kokosowe, postanowiłam połączyć te smaki. Mój obiad był idealnym spełnianiem smakowej zachcianki. Spróbujcie, bo warto.
Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru.
Składniki: *10 sztuk małych
pieczarek (185 g)1 mała
cebulaokoło 1 cm białej części
pora2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np.
masło)
makaron kokardki (u mnie około 100 g) +
woda do gotowania +
sól1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzusól do smaku1/3 łyżeczki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
ostrej papryki5 łyżek
mleczka kokosowego lightokoło 1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszki* porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyćPrzygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki).
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a
potem kroję w cienkie plasterki).Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą
cebulkę z
porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone
pieczarki oraz
przyprawy (1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu, 1/3
słodkiej papryki, 1/4
ostrej papryki i odrobinę
soli)* . Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek
mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).Na talerz wykładamy ugotowany
makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną
pietruszką.
Podajemy ciepłe.* Jeśli wolicie mniej pikantne danie doradzam dodać odrobinę mniej przypraw i próbowaćSmacznegoczwartek, 22 października 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog