Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mannowy pucharek z chrupiącym ...Top 7 sierpnia - ... »Kolorowa
sałatka z pieczonymi w miodzie
migdałami i zdrowym dresingiem z
kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracyDziś zapraszam Was na pyszną
sałatkę, która cieszy smakiem i wyglądem, a co najważniejsze dostarcza nam zdrowych składników, tak niezbędnych podczas całego dnia. Taką
sałatkę możemy spokojnie zabrać ze sobą do pracy na lunch lub po prostu zjeść z apetytem w domu. A dodatek pieczonych w miodzie
płatków migdałowych ucieszy niejednego łasego na słodkości. Zapraszam Was na zieleń w połączeniu ze zdrową
słodyczą. Spróbujcie, bo warto. A koleżanki z pracy na pewno Wam pozazdroszczą, tak kolorowej i zdrowej pyszności.
Składniki:3/4 opakowania
sałaty Marwit "
Sałata raz, dwa, trzy
SPORT"1
czerwona papryka2 1/2 łyżeczki
miodu lipowego1 1/2 łyżki
płatków migdałowych2 łyżki
kiełków rzodkiewki3/4 łyżki
oleju lnianego1/2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku1 średnie
jabłko (soczyste)Przygotowanie:
Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski.Mieszankę
sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski
czerwoną paprykę i 2 łyżki
kiełków.Po wierzchu skrapiamy wszystko
sokiem z cytryny, polewamy
olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę
miodu. Następnie przyprawiamy
solą i
pieprzem (około szczypty
pieprzu i odrobina
soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy
sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania
miodowych płatków migdałowych).
Płatki migdałowe wsypujemy do miseczki do zapiekania. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na chwilę z piekarnika i łączymy z 1 1/2 łyżeczki płynnego
miodu lipowego (mieszamy). Wkładamy znów do piekarnika na 4-5 minut.Pod koniec pieczenia
płatków migdałowych próbujemy naszą
sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw.Gotowymi
płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę
jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego
miodu lipowego i tworzymy słodkie
nitki na wierzchu sałatki ("polewamy delikatnie"
sałatkę).
Sałatkę zabieramy do pracy np. w plastikowym pudełku z przykrywką lub jemy w domu. Przed wzięciem do pracy najlepiej przechowywać ją w lodówce, aby nasza
sałata nie zwiędła.
Smacznego* pomysł i przepis własnyPrzepis bierze udział w konkursieczwartek, 03 września 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog