ßßß Cookit - przepis na Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym ...

Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mannowy pucharek z chrupiącym ...
Top 7 sierpnia - ... »
Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy
Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, która cieszy smakiem i wyglądem, a co najważniejsze dostarcza nam zdrowych składników, tak niezbędnych podczas całego dnia. Taką sałatkę możemy spokojnie zabrać ze sobą do pracy na lunch lub po prostu zjeść z apetytem w domu. A dodatek pieczonych w miodzie płatków migdałowych ucieszy niejednego łasego na słodkości. Zapraszam Was na zieleń w połączeniu ze zdrową słodyczą. Spróbujcie, bo warto. A koleżanki z pracy na pewno Wam pozazdroszczą, tak kolorowej i zdrowej pyszności.
Składniki:
3/4 opakowania sałaty Marwit "Sałata raz, dwa, trzy SPORT"
1 czerwona papryka
2 1/2 łyżeczki miodu lipowego
1 1/2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki kiełków rzodkiewki
3/4 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
1 średnie jabłko (soczyste)
Przygotowanie:
Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski.
Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków.
Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych).
Płatki migdałowe wsypujemy do miseczki do zapiekania. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na chwilę z piekarnika i łączymy z 1 1/2 łyżeczki płynnego miodu lipowego (mieszamy). Wkładamy znów do piekarnika na 4-5 minut.
Pod koniec pieczenia płatków migdałowych próbujemy naszą sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw.
Gotowymi płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki ("polewamy delikatnie" sałatkę).
Sałatkę zabieramy do pracy np. w plastikowym pudełku z przykrywką lub jemy w domu. Przed wzięciem do pracy najlepiej przechowywać ją w lodówce, aby nasza sałata nie zwiędła.
Smacznego
* pomysł i przepis własny
Przepis bierze udział w konkursie
czwartek, 03 września 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Kolorowa-salatka-z-pieczonymi-w-miodzie-migdalami.html