Wykonanie
Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 30-40minutPrzez Agnieszka 22 marca 2015Słodkie połączenie dobroczynnych właściwości
orzechów włoskich i
bananów.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega 3 i antyoksydantów. Są bogate w błonnik i
białko.
Banany zaś zawierają m. in. potas, błonnik, witaminę C i B6.Spróbujcie! :)Składnikidojrzałe, średniej wielkości
banany - 2-3 sztukiąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół
mąka razowa i biała) - 1 i 1/2 szklankiposiekane
orzechy włoskie lub pekan - 2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
olej kokosowy - 2/3 szklanki
cukier trzcinowy - 3/4 szklankizmielone
siemię lniane - 2 łyżki (rozmieszane w 6 łyżkach gorącej
wody)
wanilia - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczka
soda do pieczenia - 1/2 łyżeczkiInstrukcje1. Dojrzałe
banany wkładamy do miski i rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków lub widelcem na papkę.2.
Olej kokosowy miksujemy razem z
cukrem w robocie kuchennym.3. Dodajemy
banany i
olej kokosowy z
cukrem do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na babeczki.4. Piekarnik nagrzewamy do 180 C (350 F), wkładamy do niego foremki i pieczemy przez około 30-40 minut (czas pieczenia zależy od kształtu użytych foremek; sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są już upieczone).5. Po wystudzeniu babeczki można posypać
cukrem pudrem,
cynamonem lub udekorować polewą z
oleju kokosowego i karobu.Z przepisu wychodzi około 12 babeczek.